Unia zachęca do jedzenia owadów…
Unia Europejska daje 3 miliony euro na promocję karaluchów, jedwabników i świerszczy jako … potraw tam, gdzie nie są znane. Unijni komisarze uważają, że owady są bardzo zdrowe, dlatego nie powinny się marnować – podały wczorajsze "Wiadomości".
Jak informuje TVP Info, "według unijnych urzędników takie źródło białka i protein, jakim są owady nie może się marnować. I zamiast latać po łąkach powinny wylądować na talerzu. Bo w 100 gramach świerszcza jest aż 29 gramó białka – to więcej niż ma mięso
Grzegorz Lipski do tej pory hodował świerszcze wyłącznie dla właścicieli gadów. Ale już czeka na najazd restauratorów.
– Jeżeli przyjdzie po nie restauracja, ja nie widzę żadnego problemu – stwierdził.
Grzegorz Łapanowski, kucharz, przekonuje, że owady najlepiej smakują na gorąco.
– Najlepsze będą prażone albo smażone z dodatkiem chilli, dużą ilości soli i wszystkiego, co naprawdę bardzo aromatyczne – powiedział.
W Afryce i Azji owady to prawdziwy rarytas. W Polsce jednak skuszą się na nie tylko najzagorzalsi zwolennicy ekożywności…"
Źródło: AgroNews
fot.Ł.Misiuna