Kiełbasa z wody
Coraz częściej słyszymy o mięsie, które nie jest dobre jakościowo. Parówki mają w sobie za mało mięsa, wędliny są wypełniane wodą, a kiełbasy podrabiane. Za nim zdecydujemy się na ich kupno dobrze sprawdźmy, co wchodzi w ich skład. Niestety, jakość mięsa w Polsce znacznie się obniżyła, dlatego narażeni jesteśmy na różne nieprzyjemne niespodzianki.
Elitarne owoce
Jak poinformowało Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, jeszcze w bieżącym roku zacznie funkcjonować wspólna marka dla polskich jabłek, która będzie sygnować wyłącznie owoce o wysokiej jakości.
Możliwe zagrożenia ze strony GMO dla gatunków i ekosystemów
Dwa motta: „Moim celem nie jest sprzeciw wobec wszelkiego postępu, lecz sprzeciw wobec ŚLEPEGO postępu” — John Muir, doradca prezydenta USA, koniec 19 w. „Każdy kto wierzy, że genetycznie zmodyfikowane uprawy stworzono dla dobra tej planety powinien przeczytać tę książkę. Przedstawia ona doskonałą analizę przechwytywania globalnej produkcji żywności przez korporacje”. To drugie o brytyjskiej książce […]
Co sobotę ekologicznie
Od 5 lutego na warszawskim BioBazarze czynne będzie nowe stoisko z ekologicznymi serami żółtymi: krowimi, owczymi i kozimi. Tym samym BioBazar staje się miejscem, które oferuje swoim klientom największy wybór ekologicznych serów w Polsce.
GMO w Sejmie
Posłowie proponują wprowadzenie zakazu upraw roślin genetycznie zmodyfikowanych. W Sejmie miały się wczoraj rozpocząć pracę nad ustawą o GMO. Ale z powodu wątpliwości prawnych projekt został ponownie odesłany do podkomisji – informuje Redakcja Rolna TVP.