Unia zachęca do jedzenia owadów…

Unia Europejska daje 3 miliony euro na promocję karaluchów, jedwabników i świerszczy jako … potraw tam, gdzie nie są znane. Unijni komisarze uważają, że owady są bardzo zdrowe, dlatego nie powinny się marnować – podały wczorajsze "Wiadomości".

Jak informuje TVP Info, "według unijnych urzędników takie źródło białka i protein, jakim są owady nie może się marnować. I zamiast latać po łąkach powinny wylądować na talerzu. Bo w 100 gramach świerszcza jest aż 29 gramó białka – to więcej niż ma mięso

Grzegorz Lipski do tej pory hodował świerszcze wyłącznie dla właścicieli gadów. Ale już czeka na najazd restauratorów.

Jeżeli przyjdzie po nie restauracja, ja nie widzę żadnego problemu – stwierdził.

Grzegorz Łapanowski, kucharz, przekonuje, że owady najlepiej smakują na gorąco.

Najlepsze będą prażone albo smażone z dodatkiem chilli, dużą ilości soli i wszystkiego, co naprawdę bardzo aromatyczne – powiedział.

W Afryce i Azji owady to prawdziwy rarytas. W Polsce jednak skuszą się na nie tylko najzagorzalsi zwolennicy ekożywności…"

 

Źródło: AgroNews

fot.Ł.Misiuna