Chcą ocalić stare odmiany drzew owocowych na Żuławach
Działające na Żuławach organizacje prowadzą projekt, który ma ocalić lokalne historyczne odmiany drzew owocowych. Inwentaryzują istniejące historyczne sady, rozdają – do zasadzenia – drzewka lokalnych dawnych odmian i organizują konkurs na potrawy z owocami. Projekt realizowany jest przez Klub Nowodworski i Salwinia Ekoklub. Jesienią członkowie tych organizacji z pomocą eksperta z Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii […]
Pierwszy – i darmowy – uniwersytet ekologicznego rolnictwa. Nauczy nawet śpiewu
Powstał pierwszy w Polsce Ekologiczny Uniwersytet Ludowy. Podczas dwuletniego, intensywnego kursu studenci dowiedzą się nie tylko, jak stworzyć i prowadzić organiczne gospodarstwo, ale także nauczą się komunikowania, rzemiosła, wideofilmowania, a nawet… śpiewu. Kursy są darmowe. Pierwsza edycja już trwa, ale można się zgłaszać na następną. Ekologiczny Uniwersytet Ludowy stworzyli Ewa i Peter Stratenwerth, którzy w […]
Jesteś tym co jesz
W środku piekła szkolnych stołówek, tuż po starcie kampanii Ministerstwa Zdrowia „Jak działa zdrowy człowiek” i pośród przeróżnych mód na diety wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe i odchudzające, narasta we mnie frustracja i rozżalenie. Bo o ile za powyższymi zapewne stoją jakieś szczytne cele, o tyle kryją sie za nimi pewne ograniczenia. Czy będzie to teoria […]
„GMO – szanse czy zagrożenia?” – konferencja
Żywność modyfikowana genetycznie jest obecna na rynku od roku 1995, a jednak wciąż pozostaje gorącym tematem w dyskursie publicznym. GMO ma swoich przeciwników i zwolenników, a reszta społeczeństwa gubi się w sprzecznych opiniach. Aby uporządkować stan wiedzy na temat organizmów modyfikowanych genetycznie, Koło Naukowe Genetyki i Epigenetyki UW organizuje konferencję „GMO – szanse czy zagrożenia?”. […]
Zdrowa żywność dla dzieci.
Świetlica Środowiskowa Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Kielcach bierze udział w ogólnopolskim programie dożywiania potrzebujących dzieci „ZDROWO JEŚĆ, BY ROSNĄĆ W SIŁĘ”, prowadzonym przez Fundację Tesco Dzieciom. Środki na realizacje programu „ZDROWO JEŚĆ, BY ROSNĄĆ W SIŁĘ” pozyskiwane są w ramach zbiórki publicznej, prowadzonej w sklepach Tesco na terenie całego kraju. Program Fundacji Tesco Dzieciom w […]
W świętokrzyskim kultywują tradycje kulinarne
Na polskim rynku dominuje masowo produkowana żywność przemysłowa. Dzieje się tak nie tylko ze względu na warunki ekonomiczno-społeczne panujące w naszym kraju, ale także na niską świadomość konsumentów w zakresie szkodliwości takiej żywności dla naszego zdrowia. Problem leży także w tym, że masowa produkcja doprowadziła do upadku większość tradycyjnych zakładów przetwórstwa żywności, co sprawiło, że […]
Tradycyjne sady wysokopienne – szkolenie, 20 paździenika
Fundacja TRANSFORMACJA oraz (PKWŁ), zapraszają na bezpłatne szkolenie poświęcone TRADYCYJNYM SADOM WYSOKOPIENNYM, ich walorom, pielęgnacji i ochronie. Dookoła króluje jesień, to znakomita pora na odświeżenie wiadomości na temat pielęgnowania tradycyjnych sadów. Dyrekcja Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich jak co roku zaprasza na bezpłatne szkolenie sadownicze. Zapraszamy 20 października do Centrum Ogrodniczego TRACZ (Sosnowiec 35 koło Strykowa) […]
GMO – eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w konflikcie interesów
Opublikowany 14 lutego raport organizacji pozarządowych Corporate Europe Observatory (CEO) i Earth Open Source stwierdza, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) – agencja UE odpowiedzialna za ocenę bezpieczeństwa upraw i żywności modyfikowanej genetycznie (GMO), “pozostaje często w konflikcie interesów” z przemysłem biotechnologicznym, którego pracę powinna oceniać.
Stanowisko Koalicji “Polska Wolna od GMO” w sprawie prezydenckiego projektu ustawy o nasiennictwie
Poniżej prezentujemy stanowisko Koalicji “Polska Wolna od GMO” w sprawie prezydenckiego projektu ustawy o nasiennictwie, będącego obecnie przedmiotem prac Sejmu.
Importowana do Polski transgeniczna soja (GMO) to łzy argentyńskich matek
W Argentynie i Paragwaju w regionach upraw eksportowanej do Polski soi transgenicznej (GMO) stwierdzono masowe pogorszenie zdrowia publicznego w postaci masowych deformacji dzieci (glifosat zaburza formowanie się narządów w życiu płodowym człowieka), bezpłodności, poronień i nowotworów.